miercuri, 13 octombrie 2010

Statistica şi românul

Un ziar publică coşul minim.
Coşul minim de consum lunar (necesarul pentru o persoană) cuprinde cheltuielile cu: 3,08 kg de făină, 5,8 kg de mălai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelărie şi panificaţie, 0,7 kg de paste făinoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, pătrunjel şi păstârnac, 2,5 kg de ceapă, 3,8 kg de murături, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (în principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovină, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasăre, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peşte proaspăt şi congelat, 6,1 litri de lapte proaspăt, 0,7 litri de lapte bătut, 1,1 kg de telemea de vacă, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânză proaspătă şi smântână, 13 ouă, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untură, 0,5 kg de margarină, 0,8 kg de zahăr, 0,1 kg de dulciuri (în principal ciocolată şi bomboane) şi 4,8 litri de băuturi nealcoolice
Adică, pe zi :

Coşul minim de consum pe zi (necesarul pentru o persoană) cuprinde cheltuielile cu: 103 g de făină, 170 g de mălai, 963 g de pâine, 16 g de produse de franzelărie şi panificaţie, 23 g de paste făinoase, 47 g de orez, 70 g de fasole boabe, 117 g de cartofi, 53 g de morcovi, pătrunjel şi păstârnac, 83 g de ceapă, 127 g de murături, 27 g de bulion, 33 g de conserve de legume, 117 g de fructe (în principal mere), 17 g de citrice, 23 g de conserve din fructe, 33 g de carne de bovină, 83 g de carne de porc, 93 g de carne de pasăre, 13 g de carne de oaie, 83 g de preparate din carne (mezeluri), 27 g de peşte proaspăt şi congelat, 203 mililitri de lapte proaspăt, 23 mililitri de lapte bătut, 37 g de telemea de vacă, 23 g de telemea de oaie, 30 g de brânză proaspătă şi smântână, 0.43 ouă, 93 mililitri de ulei comestibil, 23 g de untură, 17 g de margarină, 27 g de zahăr, 3 g de dulciuri (în principal ciocolată şi bomboane) şi 160 mililitri de băuturi nealcoolice.

Total : 2481 g de diferite alimente, 479 mililitri de substanţe lichide, plus aproape jumătate de ou. Deci, circa 2,5 kg alimente solide, 0,5 l de lichide şi o jumătate de ou ! Trai nineacă !

Remarcăm că trebuie să mâncăm trei franzele de 300 g pe zi, dar să nu bem nimic alcoolic, pentru că pâinea face fermentaţie !

O jumătate de bomboană pe zi, dar murături la discreţie, ca să mai taie din cenuşiul gustului pâinii mâncate cu cartofi, mămăligă şi orez.


Carne necuprinsă în mezeluri = 222 g, adică mai puţin de 10% din cantitatea de alimente, iar brânza = 90 g, de vreo două ori şi jumătate mai puţin.

Dacă mai adăgăm şi apa din ciorbă, cafea sau ceai, sosuri sau mămăligă, rezultă că românu' înghite cam vreo 4 kilograme pe zi, adică, la o masă corporală medie de 60 kg, 6,6% din aceasta ! Şi atunci, când mai are timp să muncească ?

De unde o fi fragmentul acesta ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu