miercuri, 13 aprilie 2011

Sputnik 1

4 octombrie 1957. Aveam mai puţin de 5 ani. Dar îmi aduc aminte cu multă claritate. Eram cu părinţii la plimbare pe Calea Victoriei. Ediţie specială de la "Informaţia Bucureştiului" (aşa era pe vremea aceea - ediţii speciale ale ziarelor). Părinţii au făcut feţe-feţe - "Gata, a izbucnit un nou război mondial". Era o psihoză. Psihoza războiului rece. N-a fost să fie război, ci o mare cucerire a umanităţii (adică posibilitatea de-a trimite o bombă atomică taman de la Moscova la Washington). Răspuns american : 31 ianuarie 1958.
Primii în spaţiu. 12 aprilie 1961 -Iuri Gagarin. 5 mai 1961 - Alan Shepard.
Şi uite aşa ne fălim cu ghioaga mai mare de partea noastră !


PS. Şi pe vremea aceea România era o ţară de mâna a doua. Iuri Gagarin a făcut ocolul mapamondului, dar la noi nu a ajuns. A venit în schimb, cosmonautul "second hand" Gherman Titov (6 August 1961). Iar de Alan Shepard nu cred că se aflase în ţară.

PPS. Îmi cer scuze. În poză nu este Alan Shepard, ci Gus Grissom, al doilea astronaut american. Iulie 1961. Mort prematur în incendiul care a avut loc în timpul testărilor din cadrul programului Apollo. La 41 de ani.

Regie

Televiziunea de neştiri iRealitatea TV ne prezintă o neştire fabricată cu oarece neglijenţă. Nu că Huhurezeanu, sau Drăgoteasca, sau scumpa de Laura, ar fi nedeontologi, dar aşa se simte prin batistă. Mai mult, postul a cerut retragerea de pe YouTube a clipului pe motiv de -ghiciţi - DREPTURI DE AUTOR. Deci, poţi avea drepturi de autor când IMORTALIZEZI o realitate ? Sigur nu ! Doar când fabrici o "realitate".



Şi totuşi, pe Internet, ADEVĂRUL supravieţuieşte.

Netezirea creierelor - Mircea Badea

Subiecte de "Libertatea"